Om portföljförslagen

Genom att svara på några frågor så får du förslag på en global marknadsportfölj som ger dig den bästa riskjusterade avkastningen med anpassad risknivå för just dig. Den totala avgiften varierar mellan 0.13% - 0.35%* beroende på dina val.

Så här fungerar det.

* Ordinarie avgifter, vid rabatterade avgifter 0.11% - 0.24%

Steg 1 - Vart vill du köpa fonder?

Portföljförslaget anpassas efter det fondutbud som finns på den/de olika marknadsplatser du väljer. Väljer du fler än en marknadsplats så kan förslaget vara en kombination av fonder från de valda marknadsplatserna. Samtliga fonder är utvalda för att vara de bästa alternativen både sett till innehåll och avgift. Alla räntefonder har låg kreditrisk och används främst som skydd (ej avkastning) i portföljerna. Du ser alltid total ordinarie avgift samt vilken avgift portföljen får baserat på dina val.

Steg 2 - Jag prioriterar

Portföljförslaget går att få i tre nivåer. Tänk på att en fondportfölj bör ombalanseras med 1-2 års mellanrum, antingen för att din risknivå har förändrats eller för att återställa portföljen till sin ursprungliga balans. Även om det inte tar mer än en halvtimme så är det viktigt att välja en nivå som du klarar av att följa långsiktigt.

  • Enkelhet (1-2 fonder)
    Den enkla portföljen investerar i en global aktiefond på utvecklade marknader samt i en räntefond med lämplig duration. Detta alternativ passar de allra flesta och framför allt dom som vill lägga så lite tid som möjligt på ombalansering av portföljen.
  • 50 / 50 (3-4 fonder)
    Mellanportföljen investerar i en global aktiefond som även innehåller tillväxtmarknader (ungefärlig marknadsvikt, 10%). Den innehåller även en Sverigefond (10%). Slutligen, genom att kombinera två olika räntefonder uppnås en mer exakt duration för att matcha din sparhorisont (se nedan).
  • Bredd (5-6 fonder)
    Den bredaste portföljen bygger vidare på mellanportföljen och investerar även i globala småbolag (enligt ungefärlig marknadsvikt, 10%).

Steg 3a - Hur mycket risk kan du ta?

Eller - när kan du komma att behöva minst hälften av pengarna? Detta, som även brukar kallas sparhorisont, styr följande i portföljförslaget:

  • Andelen aktier/räntor
    Det försiktigaste alternativet med 3 års horisont börjar på 20% aktier för att öka upp till 80% vid 10 år och vidare till 100% aktier vid 15+ år. Resterande del av portföljen utgörs av räntor.
  • Genomsnittlig duration på räntorna

    Genom att kombinera två räntefonder med kortare respektive längre duration i rätt proportioner så uppnås en duration som matchar din sparhorisont*. Detta innebär att risken med ränteplaceringen är lägre vid kort sparhorisont och ser till att portföljen inte kan tappa alltför mycket i värde. Vid längre sparhorisont, och därmed längre duration, har ränteplaceringen större möjlighet att agera motvikt till aktiedelen.

    *Ej för den enkla portföljen. Där väljs istället en räntefond med duration närmast sparhorisonten (med preferens mot kortare duration).

  • Vet ej?
    Svarar du 'Vet ej' så prioriterar portföljförslaget en kort duration för räntorna och andelen aktier/räntor baseras endast på vad du svarar i nästa steg (3b) om din riskvilja.

Steg 3b - Hur mycket risk vill du ta?

Denna uppskattning av din riskvilja, eller risktolerans, styr följande i portföljförslaget:

  • Andelen aktier/räntor
    Det försiktigaste alternativet (5% förlust) börjar på 20% aktier för att öka upp till 100% vid en tolerans för 50% förlust. Resterande del av portföljen utgörs av räntor.
  • Vet ej?
    Svarar du 'Vet ej' så baseras portföljförslaget endast på vad du svarade i förra steget (3a) om din sparhorisont.

3a och 3b - Kombinerad risknivå

Det mest lämpliga förslaget uppnås om du svarar på både steg 3a och 3b. Du får du rätt risknivå givet andel aktier/räntor samt rätt duration på räntedelen.

© 2024 Fee Fighters

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.